Religiile Lumii

Sikhismul

Picture
Religia-Sikh (în Limba punjabă Sikhī, ਸਿੱਖੀ) este o religie apărută in secolul 15, care se bazează pe convingerile lui Guru Nanak Dev, născut în anul 1469, în Punjab, astăzi în Pakistan. Cuvântul Sikh înseamnă, literal, unul care învaţă, derivat din cuvântul "shishya", care în limba sanscrită înseamnă "discipol", "elev" sau "învăţăcel". În limba punjabă, cuvântul sikh înseamnă şi "a învăţa".
Sikhismul, are peste 20 milioane reprezentanţi şi se numără printre cele mai tinere religii monoteiste din lume
Un sikh este un discipol al Guru Granth Sahib, care reprezintă mai mult decât o carte sfântă, el este pentru sikh un îndrumător şi învăţător veşnic.

Sikhismul are zece guru. Fondatorului Guru Nanak i-au urmat nouă maeştri umani succesivi, iar al zecele, Guru Gobind Singh, a fost proclamat, la moartea sa, ca "guru perpetuu al credincioşilor sikh"

Elemete distinctive exterioare

Picture
Elementul cel mai important şi mai aparent la adepţii religiei sikh este aspectul lor distinctiv: poartă turban de o formă specială (numit dastar), păr lung şi netăiat şi barbă lungă, ambele bine îngrijite. Această tradiţie a fost iniţiată de Guru Nanak. Ceilalţi nouă guru îi încurajeză pe credincioşii sikh să urmeze această tradiţie.

Guru Gobind Singh a introdus o formă specială de botez, denumit 'Amrit', şi le-a cerut credincioşilor sikh să poarte un anumit fel de îmbrăcăminte, ca element al disciplinei sikh şi să respecte un anumit set de reguli. Setul de reguli este cunoscut ca "Cei cinci K", deoarece fiecare din termeni începe cu litera K.

Cei cinci K

Picture
kaṛā, kaṅghā şi kirpān.

Cele 5 reguli sunt:

Kesh

Kesh înseamnă păr. Un sikh trebuie să considere părul ca pe un dar de la Dumnezeu. E un element de credinţă. Un sikh are datoria de bază să păstreze intact acest dar de la Dumnezeu. Părul e un simbol al credinţei. Purtarea părului lung confirmă credinţa unui sikh şi acceptarea de către el a voinţei lui Dumnezeu şi îl învaţă umilinţa şi acceptarea.

Khanga

Khanga înseamnă pieptene. Fiecare sikh foloseşte un piptene de lemn, ce poate fi purtat permanent înfipt în păr. În afară de utilitatea practică, pieptănul este un simbol al curăţeniei. Aşa cum pieptenele serveşte la descâlcirea părului şi curăţă părul, aşa unui sikh i se reaminteşte să se debaraseze de gândurile necurate, repetând în gând numele lui Dumnezeu ('NAAM').

Karra

Karra înseamnă, literal, legătură sau vasalitate. Este o brăţară specială de oţel purtată la încheietura mâinii drepte, ca o verighetă care semnifică legătura între două persoane. Karra simbolizează legătura indestructibilă între guru şi credincioşii sikh, precum şi legătura între aceştia. Karra este un simbol al înfrânării, care reaminteşte fiecărui sikh care este comportamentul ideal în cazul când simte o slăbiciune.

Kachha

Kachha este o pereche de pantaloni scurţi. Este un tip de lenjerie care impune o reţinere simbolică şi o putere de caracter moral. Ca şi pantalonii de sport, Kachha pot fi purtaţi fără a produce un sentiment de jenă. Sunt utili când vremea este foarte caldă sau la înot şi activităţi sportive.

Kirpan

Kirpan este o sabie, pe care credincioşii sikh o numesc astfel prin combinarea cuvintelor 'KIRPA' şi 'AAN'. Kirpa înseamnă bunătate, bunăvoinţă, iar aan înseamnă onoare, respect, respectul de sine. Este un instrument care adagă respectului de sine şi autoapărarea. Pentru credincioşii sikh, un kirpan este simbolul puterii şi al libertăţii spiritului. Toţi credincioşii sikh care au fost botezaţi trebuie să poarte asupra lor un kirpan scurt. Pentru ei este o jignire să numeşti acest kirpan pumnal sau cuţit.

Principalele repere ale credinţei ale unui sikh

Picture
În sikhism se aplică următoarele zece principii:
1.Există un singur Dumnezeu pentru toate popoarele lumii.
2.Toţi sunt egali înaintea lui Dumnezeu.
3.Respectă toate fiinţele şi apără-i pe cei slabi.
4.Trăieşte din muncă şi afaceri cinstite.
5.Aminteşte-ţi că Atotputernicul ţi-a dăruit viaţa şi sprijină-te numai pe el.
6.Pomeneşte cu regularitate numele Domului.
7.Trăieşte-ţi viaţa ca susţinător al familiei, dar slujeşte şi comunitatea cu altruism.
8.Împarte-ţi avutul cu cei în nevoie.
9.Fii vigilent şi fereşte-te de forţele interne ale răului: desfrânarea, furia, lăcomia, egoismul.
10.Promovează calităţile pozitive, atât personal cât şi în comunitate: adevărul, compasiunea, înfrânarea, umilinţa şi iubirea.